Cikkek

Hőszigetelés kontra tégla ház - utólagos hőszigetelés

teglafalTégla alatt elsősorban mindenki az égetett kerámia téglát érti, aminek a története több ezer éves múltra tekint vissza. Ma Magyarországon a téglaházat töretlen nimbusz övezi a családi házas építések körében, döntő százalékban az új építésű házak ebből az anyagból épülnek.

A tégla az ősi építőanyag

A tégla a mi éghajlatunkon igazán kedvező választás, hiszen a nyarak melegek, a tél pedig hideg, a téglafalak hőtároló tömegüknél fogva "tartják a meleget". Fordítva is igaz ez, nyári forróságban nehezebben melegszik át a fal, így megfelelő árnyékolással a klímaberendezés megspórolható, de legalább is az üzemelési költsége csökkenthető.  Maga a tégla anyaga környezetbarátnak tekinthető, hiszen "egyszerű" kiégetett agyagról van szó. Átalakítás, bővítés esetén a munka, bár piszkos és egy kis kellemetlenséggel jár, de könnyen megoldható, karbantartást maga a falazat a vakolathibák javításán kívül nem igényel.

Sátortetős ház - miből épült?

Sátortetős házak kisméretű téglábólMagyarország falusi képét még sokáig meghatározó ún. sátortetős házak zömében kisméretű 38 cm-es fallal készültek, majd megjelentek 70-es években a B 30-as nagylyukú téglából épült házak.

Az energiaárak kitartó növekedése közben természetesen fölmerül, hogy milyen a hőszigetelő képessége ezeknek a  falaknak, azaz mennyire kell mélyre nyúlni a zsebünkbe a fűtésszámla kifizetése esetén. Régi házak kisméretű téglából és szigeteletlen B30-as falazóból épült falai mondhatni pocsék hőszigetelési értékkel bírnak. 

Porotherm tégla - korszerű tégla falazóblokk

A mai korszerű falazóblokkok általában 30, 38 és 44 cm -es vastagságban készülnek. Nagy méretük és az ún. nútféderes technológia révén (a téglák közé függőlegesen nem kell habarcsot rakni),  így egy átlagos családi ház tartófalait egy kis számú kőműves brigád 3-5 nap alatt fölfalazza. Az ára is viszonylag alacsony, hiszen egy új ház építése esetén az építési költség alig 5%-át teszi ki a tégla ára. Összehasonlításként, egy átlagos, 140 m2 es családi ház építési-bekerülési költsége kb. 20 M Ft, ebből a tégla ára 1.000.000 Ft körüli összegbe került 2008-ban.

Milyen a házam hőszigetelése?

Falazás Porotherm téglából

Különböző vastagságú és összetételű falak hőszigetelési értékeinek összehasonlítására jó adat a hőátbocsátási tényező U (régebben k) , W/m2K értéke. Minél kisebb az értéke, annál jobb hőszigetelő a fal. A táblázatból látható, hogy kisméretű tégla és B30 blokk U tényezői (tehát hőszigetelési képessége) megközelítően egyező, míg a korszerű falazóblokkok mint például a Wienerberger gyár Porotherm téglák U értékei lényegesen kisebbek, tehát jobb a szigetelő képességük.

U_ertek


A hőtechnikai szabványok az 50-es évek óta jelentősen szigorodtak, míg a 38-as kisméretű tégla fal 1957-ben kielégítette a követelményeket,  ha az összehasonlíthatóság szempontjából maradunk ennél a falazó anyagnál 1986-ban 96 cm-es, ma pedig mintegy 1,5m-es "főfalat" kellene építeni!

Megoldás: utólagos hőszigetelés

tegla_szamitasAz egyetlen lehetőség ezekben az esetekben az utólagos külső hőszigetelés, melyek közül a legolcsóbb a polisztirol (EPS) Dryvit szigetelés. Természetesen az új falazóblokkok külső hőszigetelésével tovább javítható az U -értékük, mely által egy nagyon alacsony energiafogyasztású épületet nyerünk, és megspórolhatjuk a klímát is.

Mekkora hőszigetelést érdemes felrakni?

Kisméretű fal utólagos hőszigetelése

Amint a táblázatból látható, minél nagyobbat, hiszen néhány cm szigetelőanyag jelentősen javítja a fal hőszigetelő képességét. 

Az előző példánkból ismert 38-as kiméretű falra feltett 5cm szigetelés például már nem elégíti ki a mostani követelményeket, tehát mindenképp nagyobbat érdemes felrakni. A hőszigetelés árának csak egy kisebb részét teszi ki magának a polisztirol lemezek ára, a munkadíj, ragasztók egyéb anyagok ára nem változik.

A gyártók tapasztalata szerint ma 7 cm-es az átlagos vastagság, amit hungarocell-ből használnak, de nem ritka már a 10-12 cm vastag hőszigetelés sem.

email Szerkesztőség:

Honlap 1x1 Kft.

info [kukac] honlap1x1.hu

>> Címlap