Eladó dombház - földház Lőrinciben

Lőrinci dombház BIOECO rendszerrelA domház kutatásunk meglepő eredménnyel zárult. Kezdetben azt gondoltuk, hogy ez a technológia még nem igazán elterjed Magyarországon. Ennek ellentmond az a tény, hogy már több mint 40 hasonló ház épült, és van már eladó is közülük.

Miért építenek az emberek földházat?

Sok embernek alapelve, és már jónéhány építész is vallja, hogy a környezetből, ha lehet, ne vegyünk el semmit, vagy ha mégis, csak a lehető legkevesebbet.

A dombházban nincs hagyományos tető, lényegében az épület boltívekből, kupolákból áll, amit 60-70 cm vastagságú föld borít. A "tetőbe" ültetett növényeknek köszönhetően a földház néhány év alatt beleolvad a természetbe.

Egy építtetőt szó szerint idézve: "az emberek egész évben azért gürcölnek, hogy két hetet a természetben tölthessenek, vállalva akár a kempingezés bonyodalmait is. Mi itt a dombházban egész évben benne élünk a természetben".

Egy BIOECO ház a legelsők közül

Földház MagyarországonA ház 1994-ben épült Lőrinciben, Hegedűs Zsolt első munkái között BIOECO rendszerrel, stabilizált földtéglából. A ház nem áll önmagában, a telepen összesen 7 kicsi, és egy nagyobb földház épült.

Dombház alaprajz

Mint ahogy már megszoktuk, a dombházak egy része kereszt alakú alaprajzra szerveződik. A példánkban szereplő ház 3 szobás, egyterű konyha-nappalival.

Kereszt alakú alaprajzA teljes alapterülete 105 m2, de ebből 65 m2 a hasznos alapterület a boltozatos falak miatt.

 

Földház = alacsony fenntartási és karbantartási költségek

A ház jó hőszigetelése miatt alacsonyabb a fűtésre költendő összeg. A vízért nem kell fizetni, mivel fúrt kúttal oldották meg a telepen, egyedül az áram és a szemétszámla terheli ezen felül a lakókat. Az üzemeltetés azonos alapterületű szokásos lakóház fűtési-világítási költségeinek 60 százalékát teszi ki.

A földház belülről

De a felújításra szánt összeg sem eget verő. A ház homlokzatára ugyan ráférne egy frissítő festés, de amint a képeken is látszik, sok felújítani való nemigen akad kívülről. Sem a cserepeket nem kell később újra rakni, sem a homlokzatot vakolni.

És ráadásul, ez a dombház eladó! Tehát már eladó dombház is szerepel az ingatlanpiacon. (A hirdetés már nem található a neten.)

email Szerkesztőség:

Honlap 1x1 Kft.

info [kukac] honlap1x1.hu