Ha elzárnák a csapokat - fűtés, vízellátás, főzés önállóan

kandallóA 2011 tavaszán Japánt sújtó katasztrófa sorozat sok ember figyelmét is ráirányította arra a tényre, hogy mennyire kiszolgáltatottak vagyunk az energiaellátó rendszereknek. Lássuk milyen alternatív lehetőségek állnak rendelkezésünkre egy esetleges gáz-, víz-, áramszünet esetén.

Fűtés:

Magyarországon új épületek esetén előírás a tartalék fűtési lehetőség biztosítása, lehetőség szerint tartalék kémény építése. Sajnos sok helyen takarékossági okokból ezt megspórolták, és helyette elektromos pótfűtést terveztek. Igen ám, de mi történik áramszünet esetén (pl. leszakad egy elektromos vezeték a hó súlya alatt)? A modern házakban mindenhez áram kell, egy áramszünet esetén hamar fűtés nélkül marad a ház, leáll a legmodernebb kondenzációs gázkazán, de az elektronika vezérelt hőszivattyús és napkollektoros rendszerek is. Ebben az esetben nem segítenek az elektromos befújók, olajradiátorok.

Kiváló megoldás viszont egy kandalló, vagy egyéb fatüzelésű kályha. Amennyiben energiatakarékossá tettük már a házunkat megfelelő vastagságú hőszigetelés beépítésével, úgy egy közepes méretű, 60.000 Ft-os Baumax-os kandalló is képes kielégítő módon kifűteni akár egy 130 m2-es házat. Még takarékosabb megoldás a cserépkályha, mert amíg a kandallót folyamatosan rakni kell, addig a cserépkályhába elég reggel és este befűteni, így jóval kevesebb fa fogy. Azok számára is van jó hírünk, akik félnek a favágástól, mert jó előre bevásárolhatunk- akár zsákos – fa brikettből, melynek ára némileg magasabb a tűzifáénál, de még így sokat spórolhatunk a gázzal való fűtéshez képest. De hogyan valósítható meg a fatüzelés, ha nincs pótkémény? Erre jó megoldás lehet, az utólagosan is beszerelhető fém kémény, mely alkalmas gáz-, olaj-, fatüzelésű berendezésekhez is. Előnye hogy könnyen be lehet építeni utólag is, egyik hátránya az ára, mely akár 2-3 szorosa is lehet egy korszerű épített kéményének. Szerelt kémény esetén csak bejelentési kötelezettségünk van, nem kell építési engedélyt kérni, viszont engedélyeztetni kell az illetékes kéményseprő vállalattal. A kéményekre szigorú előírások vonatkoznak (megközelítés, tetőkibúvó, kéményseprő járda), méretezni kell őket a kandalló teljesítményének megfelelően, valamint figyelembe kell venni a környezeti adottságokat. Nyílt égésterű tüzelőberendezés esetén pedig a friss levegő bevezetéséről is gondoskodni kell a szénmonoxid mérgezés megelőzése miatt.

 

Főzés:

A gázzal működő tűzhelyek áramszünet esetén még működnek, viszont ha gáz sincs, akkor már más megoldás után kell néznünk. Fűtőanyagként leginkább a palackos gáz és a fatüzelés jöhet szóba. A gázpalack előnye, hogy a legtöbb gáztűzhelyhez egy olcsó átalakítóval alkalmazható, hátránya hogy a beszerzése, tárolása körülményesebb. A fatüzelésnél a hátrány, hogy a füstöt el is kell vezetni, tehát kémény kell hozzá, előnye viszont a bárhol beszerezhető tüzelőanyag. Ha van tartalékkéményünk, akkor könnyebb dolgunk van, mivel egy modern „sparherd” beállításával megoldódik a sütés-főzés problémája, de egyes típusokban a beépített bojler meleg vizet is készít, illetve egyúttal házi hőközpontként is működhet a radiátoros rendszerre rákötve. Ilyen kombi tűzhely akár egy cserépkályhával egybeépítve is készíthető, de önmagában is akkora hőt ad le, hogy befűthető vele egy hagyományos ház nagyszobája, vagy alacsony energiafelhasználású hőszigetelt épület esetén akár az egész ház.

Ha semmiképp nem oldható meg a lakásban a kéménybe kötés, és nem akarunk szerelt fémkéményt sem beépíteni, akkor még mindig építhetünk a kertben egy pizzasütő kemencét, vagy komolyabb sütésre-, főzésre-, grillezésre is alkalmas nyári konyhát.

Vízellátás:

kútBár a vízellátás szünetelésére kevesebb az esély, mint egy áramszünetre, természeti katasztrófák esetén ez sem zárható ki. Ezen kívül a víz is egyre drágább, tehát nem árt alternatív megoldások után nézni.  A legbiztosabb, ha saját kúttal rendelkezünk, de nagyon jó megoldás egy esővízgyűjtő ciszterna építése is.  Az esővíz hasznosításának legkézenfekvőbb módja az öntözés, de a ciszterna vize megtisztítva sok minden másra is felhasználható a háztartásban. Lágysága miatt kifejezetten alkalmas mosásra, de mosogatásra, wc öblítésre, sőt akár fürdésre is használhatjuk.  Ha még építkezés előtt állunk, érdemes egy második csőrendszert is kiépíteni a házban az esővíz felhasználására. Ez akkor filléres dolog (pár méter műanyag cső kérdése) később viszont jóval költségesebb egy ilyen rendszer kiépítése.

Előnyben az építkezők

A legnagyobb előnyben azok vannak, akik most kezdenek bele az építkezésbe, mert a tervezés fázisában lehetőség van minden szempontot átgondolni, eleve energiatakarékos házat építeni:

•    Jó tájolás, jó hőszigetelés (min. 10 cm), hőtároló tömeg beépítése
•    Hőveszteségek csökkentése (zsalugáterek, redőnyök, extra hőszigetelő ablakok beépítése)
•    Tervezzünk be alternatív főzési és fűtési megoldást, vagy eleve ezzel kalkuláljunk (pl. cserépkályha)
•    Jó megoldás a pince, verem, éléskamra építése, ahol több hónapra való élelmiszer is tárolható. A pince nem csak az épület alá, de attól elkülönülten is megépíthető (akár utólag is).
•    Hasznosítsuk az esővizet, építsünk ciszternát.


(A cikk megjelent a Hetek hetilap Construma mellékletében)

email Szerkesztőség:

Honlap 1x1 Kft.

info [kukac] honlap1x1.hu