Kandalló vagy cserépkályha

Amikor az alternatív fűtési formákat vesszük szemügyre, gyakran találkozunk a kérdés felmerülésével, hogy cserépkályhát, vagy kandallót használjunk e inkább fűtésre.

exkluzív kandalló

Azt már biztosan sokszor hallottuk, hogy a cserépkályhának nagyon magas a hatásfoka, és ezzel ellentétben azt is, hogy egy kandalló nem lehet takarékos.

A gazdaságossági szempontok előtt talán szögezzük le, a fontosabb, hogy kinek melyik tetszik. Lehet felsorolni ugye, mint mindenben pro és kontra érveket, kJoule és kg összegeket, fűtőértéket, de egy biztos aki a kandallóért "van oda", akkor válassza azt, és persze fordítva. 

Bár minkét fűtő alkalmatosságnál találunk olcsóbbat és igencsak drágát, főleg a felhasznált anyagok típusa és minősége és ateljesítmény alapján, de tény, hogy cserépkályhát 60-70 Ft -ért nem találunk. Ellenben ezért az árért máris boldog tulajdonosai lehetünk egy kb. 6kW -os kanadallónak, amit egy kicsit megspékelhet még a füstcső ára, de jól megrakva, ez is kellemes meleget biztosít a szobában. Sőt, egy magas hőszigeteléssel bíró háznál, amennyiben nyitott helyre tervezik a kanadallót (egylégterű nappali-étkező), átmeneti időben könnyedén temperálható a ház, komolyabb hidegek esetén is szerepet kaphat, mint "rásegítő" fűtés.

 

 

fatüzelés

 

Kandalló esetében a tűztérben elégetett anyag közvetlenül a kéménybe kerül, vagyis, ennek köszönhetően a meleget sem tudja úgy tartani, hiszen az is kiszáll a kéményen keresztül. Abban viszont különbözik a cserépkályha és a kandalló, hogy míg az utóbbi azonnal meleget ad, a cserépkályha csak később, egy kis idő elteltével bocsájt ki meleget magából, amikor kellően felmelegszik. Azonban a cserépkályha esetében az is elmondható, hogy tovább tartja magában a hőt, meleget, hiszen az egész fűtőtest átforrósodik, míg a kandalló egy óra alatt teljesen kihűl. A cserépkályhával kapcsolatban gyakran hallhatunk olyan elterjedt tévhiteket, miszerint gyakran kell áthelyezni, és tisztítani, mert kiszáll belőle a füst, és ez veszélyes lehet. Ami azt illeti, az ilyen jellegű állítás általában nem igaz, hiszen egy cserépkályhát elegendő akár 3-4 évente kitisztítani a koromtól, és 15-20 évente áttenni másik helyre.

Fotó: Flickr - mystuart

A két fűtőmódszer között szintén különbségként említhetjük meg azt, hogy még egy nagyobb cserépkályhában 500-1500 kilogramm fűtőanyag is elférhet, addig egy kandallóban maximum 120 kilogramm. Általában a kandallókat azért kedvelik jobban, mert mutatósabbak, viszont ez az árukban is megmutatkozik.

A cserépkályhának komoly hagyományai vannak hazánkban, sok régi falusi házban lehet találkozni vele, de számtalan modern házba, villába is "berendezési tárgy". Amennyiben egy kicsit mélyebbre nyúlunk a pénztárcába, a gondossan kiválasztott mesterrel készítetett cserépkályha igazi éke, és hasznos, kellemes meleget biztosító berendezése lehet egy családi háznak.

 

email Szerkesztőség:

Honlap 1x1 Kft.

info [kukac] honlap1x1.hu