Öko házak

Egy megvalósult szalmabála ház - FILM

Szalmabála ház

A 17 perces filmben Zalatnay László, az Energia és Környezet Alapítvány társelnöke beszél a szalmabála házak építéséről, miközben élőben betekinthetünk Nagy-Bozsoky Ildikó és Ambrus Kristóf sárospataki szalmaházába.

A filmet az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány készítette.

 

Bővebben: Egy megvalósult szalmabála ház - FILM

Rönkház technológia kicsit másként - Cordwood (VIDEO)

Cordwood rönkház

A rönkházaknak egy nem éppen hagyományos építési módja a Cordwood technológia, melynek során egy fa-vázas szerkezet készül, melynek a vázkitöltő falait a falra kereszt irányba habarcsba fektetett fa rönkök alkotják.

Bővebben: Rönkház technológia kicsit másként - Cordwood (VIDEO)

Ház újrahasznosított üvegekből (VIDEO)

Brazil újrahasznosított ház

Úgy látszik  már családi ház is épülhet újrahasznosított műanyagokból! A videóban bemutatott ház Brazíliában épült, és a képek igazán magukért beszélnek. Persze tudjuk, hogy ott más a klíma, és az anyagi viszonyok, de mindenképp érdekes példa!

Bővebben: Ház újrahasznosított üvegekből (VIDEO)

Készház szalmabálából (VIDEO)

Készház szalmabálából

A szalmabálaházak környezetbarátak, de elkészítésükhöz nagy szakértelem kell. A brit ModCell kifejlesztett egy új módszert, amivel a szalmabálaházak előregyárthatók, így időt takarítunk meg, ráadásul garantált a minőség.

 

Bővebben: Készház szalmabálából (VIDEO)

Dombház, földház könyv elsőkézből

Dombház könyv

Dombházunkban kerek a világ

A fenti címmel jelent meg a Konturs nyomda kiadásában. A kötetben a tervezővel szoros kapcsolatban állva készítettek riportokat, és ezeket összefoglalva került most kiadásra egy nagyon színes élményekkel és fotókkal illusztrált könyv.

Bővebben: Dombház, földház könyv elsőkézből

Eladó dombház - földház Lőrinciben

Lőrinci dombház BIOECO rendszerrel

A domház kutatásunk meglepő eredménnyel zárult. Kezdetben azt gondoltuk, hogy ez a technológia még nem igazán elterjed Magyarországon. Ennek ellentmond az a tény, hogy már több mint 40 hasonló ház épült, és van már eladó is közülük.

Bővebben: Eladó dombház - földház Lőrinciben

A szalmaház

A szalmaház szerkezete

A szalmaház egy régi-új technológia, mely előtt remélhetőleg nagy jövő áll. Ezen épületeknek - lakóházaknak, de kisebb közösségi épületeknek is - számtalan előnyük van. Olcsóságuk elsősorban nem az építkezés során mutatkozik meg, hanem sokkal inkább az üzemeltetés, egész konkrétan a kisebb fűtésigény kapcsán válik nyilvánvalóvá. 

Bővebben: A szalmaház

Földház - dombház

Egy mai dombház

A dombházak a modern ember természet utáni vágyát testesítik meg, és a posztmodern építészet egyik markáns irányzatát képviselik. Persze nincs új a nap alatt. 

Bővebben: Földház - dombház

Vályogházak

Egy mai vályogház

A föld és vályogépítészet a legrégibb építkezési forma. A földet előbb használta az emberiség építőanyagként, mint a követ, a legelső ilyen építmények nyomai 8-10 ezer évesek. A vályog nem más, mint agyagos földbe kevert szerves anyag általában növényi eredetű, nád, szalma, törek, pelyva de lehet lótrágya is. Bár sok téves képzet kapcsolódik a vályoghoz, de ha az anyag speciális tulajdonságainak megfelelően használjuk, rendkívül tartós marad.
Az egyik legrégibb ma is álló vályogépület egy 30 m magas minaret, mely 1500 körül épült.

Bővebben: Vályogházak

Favázas könnyűvályog ház

Új könnyűvályog épület

A könnyűvályog technológia német fejlesztés, mely abból célból született meg, hogy a vályogtégla hőszigetelése még nagyobb legyen. A könnyűvályog összetételében különbözik a másiktól: kevesebb benne az agyag, és több benne a szalma, a törek. Ez természetesen a vályogtégla többi paraméterét is megváltoztatja: súlyra könnyebb, de teherbíró képessége kevesebb. Ezért csak kitöltőelemként, és nem teher-hordozó falként lehet alkalmazni. A ház súlyát annak fa vázszerkezete hordozza.

Bővebben: Favázas könnyűvályog ház

email Szerkesztőség:

Honlap 1x1 Kft.

info [kukac] honlap1x1.hu

>> Címlap Öko házak