Rönkház, gerendaház

Rönkház romantikaKülönösebb tudományos kutatás nélkül is, szinte érezni egy rönkházba lépve, de akár egy ízlésesen berendezett fotórészletet látva, hogy ez más, mint egy hagyományos ház.
A fa kellemes illatának és színének - egy városlakónak furcsa, de mégsem idegen - egyvelege okoz egy határozott OTTHON érzést.

Meleg (a szó szívmelengető értelmében), romantikus, barátságos. A jelzőket még sokáig sorolhatnánk, ha azt szeretnénk megtudni mi az oka, hogy hazánkban is egyre több helyen találkozunk rönk- vagy gerendaházzal.

Rönkház vagy gerendaház?

Végül is mi a különbség két háztípus között? A válasz egész egyszerű: a rönkház kör keresztmetszetű rönkökből épül (kézzel vagy géppel megmunkált), a gerendaház pedig szögletes alakú gerendákból készül.

Rönkház - mutatós

A faház építésnek sok évszázados hagyományai vannak a skandináv államokban, Kanadában, Egyesült Államokban, Oroszországban, ahol ma is jó állapotban állnak öreg rönkház épületek.
A rönk- és gerendaházak építésének kétségkívül sok előnye van, hiszen egy kész fogadószintre (alap), akár 2 hónap alatt egy kulcsrakész házat kaphatunk. Nincsenek több hetes technológiai szünetek, száradási idők (betonozás, vakolás után). Mindez igaz természetesen  minden könnyűszerkezetes házra is, de egy megfelelő, harmonikus környezetbe épített rönkház értékálló befektetés, és igazi éke lehet a tulajdonosának.

Milyen a rönkház hőszigetelése?

Alapvetően a fa hőszigetelési képessége jónak mondható, de ahhoz, hogy igazán jó szigeteléssel bíró falat kapjunk 27-30cm átmérőjű rönkökből kell építeni, ami az  építési költségeket alaposan megemeli.
Ha a pénztárcánk ezt nem engedi a ház összesített hőszigetelését javíthatjuk, pl. extrán hőszigetelt nyílászárókkal, zsalugáterrel, a födémre (padlásra) helyezett, a szokásos 10-20 cm ásvány- vagy kőzetgyapot szigetelés helyett 30-40 cm-t használva.
Több gerendaház gyártó kínál hőszigetelt házat, ahol a gerendák között egy kb. 10 cm-es cellulóz vagy kőzetgyapot hőszigetelést helyeznek el, jelentősen növelve a falazat hőszigetelési értékét.

Rönkház régen

 

Drága? Egy minőségi rönkház persze...

Nos, ha egy valódi rönkházat szeretnénk akkor igen, egy rönkház aminek a lassan és hideg éghajlaton nőtt faanyaga Finnországból származik és komoly szakértelemmel és minőségi munkát végző céggel végeztetjük, természetesen nem tud olcsó lenni. De akkor az olyan is...
Vannak köztes megoldások, hiszen fa Erdélyben, Ukrajnában is nő.

Rönkház fürdőszoba

Szárított fából

A fa származási helyén kívül fontos árnövelő, árcsökkentő tényező, hogy szárított fából épül -e a rönkház. A "nedves" fa lényegesen olcsóbb, viszont később elkerülhetetlenek a fa száradásával együtt járó repedések. Nem szárított fa esetén néhol akkora rések is keletkezhetnek a rönkök között, hogy simán át lehet rajtuk látni, ami később már csak nehezen javítható - vagy egyáltalán nem javítható esztétikusan.

Kivel építtessünk?

Ami mindenképp fontos, hogy leinformálható, jó referenciákkal rendelkező kivitelezőt válasszunk, ne csak a m2 ár alapján döntsünk! Ne higgyünk a szemünknek, a megnyerő honlap, szép képek, megnyerő marketing nem minden! A rönkház építés pont az a kategória, ahol nagyon sok múlik a kivitelezőn, életünk munkája mehet kárba egy rossz döntéssel! Informálja le a céget, hogy mióta van bejegyezve, próbáljon meg referenciákat megnézni. Egy marára valamit is adó cég készít legalább egy kisebb mintaházat, ahol élőben megnézhetjük a technológiát. Javasoljuk, hogy csak olyan kivitelezőt válasszon, akinek a saját nevére szóló ÉME engedélye van a megépítendő szerkezetre! Ez garantálja csak, hogy egy jól átgondolt, működő, kipróbált szerkezettel fog megépülni a házunk!

Ezért a kellemetlen esetek elkerülése érdekében jó előre kérdezzünk rá, hogy rendelkezik -e ÉME-engedéllyel a szerkezetük, hiszen több helyen is kérhetik, ha máskor nem is akkor a banknál és a használatbavételi engedélyhez. Amennyiben a szerkezet nem rendelkezik ÉME engedéllyel, úgy a használatbavételi engedély megadását megtagadhatják, ami sok kellemetlenséggel járhat!

Mire kell még odafigyelni?

Rönkház: kevés bútor is elég

A rönkház építésnél is ugyanazok az alapelvek érvényesek mint minden házépítésnél:

Kössünk írásos szerződést a kivitelezővel, kötbérrel, határidővel.
(Higgyék el, hogy ez nem kellemetlen, az a kellemetlen, ha nem épül meg időben a ház, és még fél év elteltével is rohangászhatnak a kivitelezők után!)

Az építési szerződés legyen minél részletesebb, minden részletre kitérő!
Később komoly elszámolási viták adódhatnak abból, hogy pl. a ház körüli járda szerepelt -e a vállalási árban vagy nem!

Nézzünk körül alaposan a piacon!
Ne válasszuk a legolcsóbb ajánlatot, de nem feltétlenül a legdrágábba  legjobb!

Nézzünk meg több referencia házat.
Ha kell, utazzunk el az ország másik részébe megnézni egy referencia házat, ne azon az egy napon múljon az építkezésünk sikere! A legtöbb kivitelező országosan vállal gerendaház, rönkház építést!

email Szerkesztőség:

Honlap 1x1 Kft.

info [kukac] honlap1x1.hu

>> Címlap Rönkház, gerendaház Rönkház technológia kicsit másként - Cordwood (VIDEO)