Rönkház technológia kicsit másként - Cordwood (VIDEO)

Cordwood rönkházA rönkházaknak egy nem éppen hagyományos építési módja a Cordwood technológia, melynek során egy fa-vázas szerkezet készül, melynek a vázkitöltő falait a falra kereszt irányba habarcsba fektetett fa rönkök alkotják.

Környezetbarát rönkház technológia

Ez az építési technológia valóban környezetbarát, hiszen olyan faanyagokat használunk fel többnyire a ház építéséhez, ami máskülönben tüzelőnek volna csak jó.

A rönkök összekötésére többféle megoldás is létezik, van ahol a külső és belső részen ágyazzák csak habarcsba, majd a közöket meszes fűrészporral töltik ki a jobb hőszigetelés végett, van ahol a rönköket teljes hosszon habarcsba fektetik, míg máshol egyáltalán nem használnak habarcsot, hanem vályogba (szalmával kevert agyag) fektetik a rönköket.

Hétvégi háznak, vityillónak, de családi háznak is alkalmas

A cordwood rönkház építése

A főleg Amerikában és Ausztráliában elterjedt technológia alkalmas hétvégi házak, de akár családi házak építésére is. Magyarországon valószínűleg nehézkesebb lesz a meghonosítása, hiszen itt ÉME engedélyre van szükség minden beépített szerkezetre, ezért főleg olyan építményekhez ajánljuk, amihez nem szükséges építési engedély - tehát nem állandó emberi tartózkodásra alkalmas építmények (megkockáztatom, akár hétvégi vityillók :).

Gyerekházat a kertbe!

A gyerekház céljára viszont még hazánkban is tökéletesen megfelel a technológia, és nincs az a romantikus alkatú kislány, vagy vagány kisfiú, aki ne örülne egy ilyen mesebeli háznak! Kicsit több tüzelőt rendeljünk a télre, és már meg is van a szükséges alapanyag.

Video a Cordwood rönkház építéséről:

Cordwood könyvek:

A témában külföldön már több könyv is megjelent, Cordwood rönkház könyvek >>

 Faház cordwood technológiával

Fotók: http://www.daycreek.com

email Szerkesztőség:

Honlap 1x1 Kft.

info [kukac] honlap1x1.hu

>> Címlap Rönkház, gerendaház Rönkház technológia kicsit másként - Cordwood (VIDEO)