Szupervályog, földzsák építés - új környezetbarát építési módszer

Földzsák házépítés

A földzsák, másnéven szupervályog építési mód ötvözi a hagyományos vályogépítési módszert a legmodernebb ismeretekkel, és kiküszöbölve annak hátrányait egy új, környezetbarát építési lehetőséget ad a kezünkbe. Kivitelezési módjában leginkább a homokzsákokból épült gátakra emlékeztet.

A szupervályog (angol nevén superadobe, illetve earthbag) nagyon hasonlít a homokzsákokból épült védművekre, melyekkel az árvizek ellen védekeznek, annyi különbséggel, hogy itt nem vágják méretre a homokzsákokat, hanem hosszú csíkokban folyamatosan töltik meg a földdel, vályoggal és stabilizáló anyaggal. A Nader Khalili által, a NASA felkérésére kifejlesztett módszert eredetileg a Marson, illetve a Holdon a jövőben kialakítandó emberi települések lehetséges lakásmegoldásaként akarták (akarják) alkalmazni.

A zsákok alapanyaga

A hosszú polipropilén zsákokba cementtel kevert földet, vályogot töltenek, melyet tömörítenek. Tölteléknek nem csak földet használhatunk, ugyanúgy megfelel a homok, föld, rizsburok, morzsalékos vulkáni kőzet, sóder stb... Ha gyengébb a töltőanyag, több stabilizáló anyagra (cement, mész) van szükség. A rétegeket szögesdróttal kötik össze, mely egyben biztosítja a fal húzósziládságát. A zsákokból leggyakrabban íves falakat, kupolákat építenek, így nincs szükség más építőanyagra, és homogén marad a szerkezet. A kész házat ezután kívülről tapasztják, vagy cementes vakolattal látják el.

földzsák házak

Egy kísérleti földzsák ház Pomonai főiskola biogazdaságában.

4 dolog, amitől különleges a földzsákos építési módszer

1. Polipropilén zsákok - ezek biztosítják a földfal húzószilárdságát

2. Szögesdrót a sorok között - ez, mintegy zippzár összeköti a sorokat, és biztosítja a még erősebb húzószilárdságot

3. A vályoghoz, töltőanyaghoz kevert mész vagy cement - ez biztosítja a töltőanyag stabilizátását

4. Íves szerkezet - struktúrális szilárdság. Az íves szerkezetek, kupolák, homogénné teszik a szerkezetet, és sokkal ellenállóbbak a környezeti katasztrófáknak, földrengéseknek.

A szerkezet a vizsgálatok alapján a szerkezet a földrengésnek, hónak, szélnek 200 %-osan megfelelt. Egyes építési hatóságok amerikában a szerkezet függőleges összekapcsolódását hiányolták, ezért volt ahol drótháló és lőtt beton alkalmazását írták elő.

Építési költségek

Mivel a hozzávalók nagyon olcsón beszerezhetők (a töltőanyag a telken megtalálható), az építési költségek nagyon alacsonyan tarthatók - de csak saját, vagy közösségi, kalákás építés esetén, mivel a nyugati világban a munkadíjak a legdrágábbak.

Videó:

Fotók:

1. Gabriel Anast - CC licensz 2.0

2. Wikimedia

email Szerkesztőség:

Honlap 1x1 Kft.

info [kukac] honlap1x1.hu

>> Címlap Szupervályog, földzsák házak Szupervályog, földzsák építés - új környezetbarát építési módszer