Ytong ház

Sorház - ytongból

Az Ytong, vagy ahogy a népnyelv néha tréfásan nevezi, az "ipszilon-tégla" a hagyományos házépítés egyik legnépszerűbb alapanyaga. Könnyű súlya és nagy méretéből adódóan a falazás gyorsan megy, így az építkezés ideje némileg csökken. Nagy előnye, hogy könnyen és precízen darabolható, pontosan illeszthető. A falra vékonyabb vakolat is elegendő, és a csempe vakolás nélkül, közvetlenül a falra is felhelyezhető.

A mészhomok tégla

A mészhomok tégla az Ytong elődjének tekinthető, a XIX-XX szd. fordulóján jött használatba. A második világháború után hazánkban megszűnt a gyártása, de napjainkban ismét reneszánszát éli. Csak természetes anyagból, mészből, homokból és vízből készül. A masszát vibrációs prés alatt formázzák, majd a téglákat nagy nyomású gőzben "érlelik". A mészhomok tégla jelenleg "Silka" márkanévvel kerül forgalomba. Rengeteg előnyös tulajdonsága van, ezek gyakorlatilag megegyeznek az Ytong-éval, melyeket a cikk későbbi részében mutatunk be.

A pórusbeton

A hagyományos mészhomok tégla továbbfejlesztett változata, aminek a megnevezése pórusbeton vagy gázbeton. Ezzel találkozunk az Ytong márkanév alatt. Lényege, hogy a mészhez és homokhoz megfelelő mennyiségű alumínium-pasztát adagolnak. A víz hozzáadásával az alumínium-paszta gázt fejleszt, ami porózussá teszi a betont. Fontos a megfelelő arány: a tömörség az anyag szilárdságát növeli, a porózusság pedig a hőszigetelést javítja, valamint könnyebbé teszi a megmunkálhatóságot is. Nyilvánvaló, hogy a statikai és hőszigetelési paramétereket figyelembe véve a legideálisabb anyagszerkezetet kísérletezték ki a gyártók.Épülő ytongház

Az Ytong-család

Az Ytong már nem csak egyszerű falazóanyag, hanem egy termékcsalád, mely arra törekszik, hogy az igények széles skáláját lefedje. A hagyományos egyszerű falazótégla mellett nútféderes, megfogóhornyos falazóelemek, "u" zsaluelemek, áthidalók, tetőpallók, koszorúelemek állnak az építők és építtetők rendelkezésére. Ez a széles termékskála különösen az ipari építkezésben hasznosítható előnyösen, de természetesen a lakóépületek igényeit is bőségesen lefedi.

Kedvező tulajdonságok

Az Ytong és a Silka több kedvező tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt akár egyik, akár másik bátran ajánlható az építkezőknek. Mindazonáltal - porózus szerkezete miatt - az Ytong bizonyos szempontból még előnyösebb. A könnyebb súly kevésbé terheli az alapot, a födémeket és könnyebb vele dolgozni is. Silkából viszont nem csak falazóelem, hanem fagyálló burkolóelem is készül, mely rendkívül alkalmas külső felületek burkolására.

Nagy nyomószilárdság

Mind a mészhomoktégla, mind a pórusbeton nagy nyomószilárdsággal bír, így a hagyományosnál vékonyabb fal is elegendő. Ez 100 m2 beépített területen akár 4 m2-rel is megnövelheti a hasznos területet.

Jó szigetelés

Mind a hangszigetelése mind a hőszigetelése rendkívül előnyös mindkét építőanyagnak. Külső szigetelést nem igényelnek, a felvitt vakolatréteget is minimalizálni lehet. Ez nagyban növeli a költséghatékonyságot is.

Időjárás, komfortérzet, biztonság

Az időjárási viszonyoknak a szükséges mértékben ellenáll. Jelentős biztonsági tényező, hogy nem tűzveszélyes. Jól alakítja a levegő pára-háztartását, ami jelentősen növeli a lakók komfortérzetét.

Az ytong könnyen formázható

Gazdaságosság

Az Ytong és a Szilka gazdaságossága a gyorsabb építkezésben, a kevesebb felhasznált építőanyagban ( nem kell vakolás, kiegészítő hőszigetelés) valamint a jó hőszigetelő tulajdonsága kapcsán a fenntartás során jelentkezik.

Eddig tartott a gyártók véleménye, sajtóanyag válogatása. De mi a véleménye az YTONG-ról a kivitelezőknek, építtetőknek?

Tények az YTONGRÓL

Mivel az YTONG köztudottan egy nagyon könnyű építőanyag, ebből eredően kicsi a hőtároló képessége, tehát hasonló hátrányok jelentkeznek, mint a könnyűszerkezetes házaknál: nyáron könnyen felmelegszik, és ha nincs megoldva az árnyékolás, akkor klimatizálásra van szükség.

A könnyűségéből adódik a rossz hanggátlása is, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a 10 cm vastag válaszfalakon áthallatszódnak a zajok.

A kivitelezők véleménye az YTONG-ról

Eddig szinte csak olyan kivitelezővel találkoztunk, akik szerettek az YTONG-al dolgozni. Nagyon pontosan falazható, kevés a hulladék, nem kell konténer, és összességében véleményük szerint a munka vele szinte egy álom. Sajnos sokuknak a vakolás után kellett az álmukból felébredni, mivel a tapasztalataik alapján ha kihagyják a vakolás, glettelés alól az üvegszövet hálót, akkor garantált, hogy a teljes fal összerepedezik, viszont az alkalmazása esetén sem garantált a repedésmentesség.

A fővállalkozók körében már nem volt ennyire népszerű, mivel drágább maga a falazóelem és a kiegészítők az égetett vázkerámiás téglánál, ezért a profit növelése miatt nem ezt az anyagot használják többnyire.

Ellenvélemények az építtetők szájából

Az Ytong esetében két dolgot fogalmaznak meg a legtöbben. Az egyik az, hogy nem jó hangszigetelő. Ez nem is annyira a főfalakra, hanem inkább az épületen belüli vékonyabb közfalakra vonatkozik. Sokan ez ellen 15 cm vastag válaszfalakkal védekeztek (ami a hasznos alapterületből vesz el helyet).

Másik kritika ami megfogalmazódik az az, hogy a falfelületen a glettelés hajszálrepedésekkel erezett lesz, még üvegszövet alkalmazása esetén is - ugyanezt fogalmazták meg a kivitelezők is.

foto: ltk.hu, opipt.com, meska.hu

email Szerkesztőség:

Honlap 1x1 Kft.

info [kukac] honlap1x1.hu